Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ

Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι μια τεχνική η οποία συνίσταται στις θωρακικές συμπιέσεις και τις διασωστικές αναπνοές. Με τις διασωστικές αναπνοές χορηγούμε οξυγόνο στο θύμα ενώ με τις θωρακικές συμπιέσεις αναγκάζουμε το μυοκάρδιο να συσταλεί ώστε να αποσταλεί αίμα στον εγκέφαλο του θύματος.

Για να εφαρμόσω την τεχνική της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, θα πρέπει να σιγουρευτώ ότι το θύμα ΔΕΝ έχει αναπνοή. Για να κάνουμε τη διαπίστωση θα πρέπει να γονατίσουμε στο πλάι του θύματος και μέσω του τρίπτυχου ΒΛΕΠΩ (το θώρακα του θύματος να ανεβοκατεβαίνει) ΑΚΟΥΩ (την ανάσα του θύματος στο αφτί μου) και ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ (το χνότο του θύματος στο μάγουλό μου) σιγουρευόμαστε για την ύπαρξη ή μη αναπνοής.

Αφού σιγουρευτούμε ότι το θύμα ΔΕΝ αναπνέει, τότε τοποθετώ τις παλάμες μου στο θώρακα του θύματος ανάμεσα από τις δύο θηλές και συμπιέζω το θώρακά του 30 φορές. Στη συνέχεια ΥΠΕΡεκτείνω την κεφαλή του θύματος και αφού έχω σφραγίσει τα χείλη μου στα χείλη του θύματος εκπνέω με κανονική ένταση 2 φορές.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για όσο χρόνο χρειαστεί ώσπου να καταφθάσει η εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Μη προσπαθείσετε να εφαρμόσετε την τεχνική της ΚΑΡΠΑ σε θύμα που αναπνέει. Θα δημιουργήσετε μεγάλο και ίσως μη αναστρέψιμο πρόβλημα.



Επίσης μη θεωρήσετε ότι διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, εκπαιδευτήκατε. Παρακολουθήστε ένα πιστοποιημένο σεμινάριο πρώτων βοηθειών και αποκτήστε την αναγνωρισμένη πιστοποίηση και γνώση ώστε να είσαστε νομικά και αστικά προστατευμένοι για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνετε.     






Rescue Training International
www.rescuetraining.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου