Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΓΝΩΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Πολύς κόσμος συνδέει την παροχή πρώτων βοηθειών με την ιατρική ή με κάποιο άλλο εξειδικευμένο παραϊατρικό επάγγελμα χωρίς να έχουν κατανοήσει πως η γνώση των πρώτων βοηθειών είναι για όλους.

Πολλοί εξ αυτών παρόλα αυτά, αν και αναγνωρίζουν τη δυνατότητα που έχουν για την εκμάθηση βασικών πρώτων βοηθειών δεν προχωρούν στην εκπαίδευση τους διότι πιστεύουν ότι 
"ποτέ δεν θα τύχει σε μένα".

Στις Πρώτες Βοήθειες μπορούν να εκπαιδευτούν όλοι, ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την ηλικία παρέχοντας ασφάλεια στους γύρω τους και ενισχύοντάς τους την ελπίδα πως κάποιος θα τους βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας τα οποία οδηγούν
στην καρδιοαναπνευστική παύση είναι πλέον γνωστά σε όλους μας και απαντώνται συχνότερα στον οικιακό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα η Καρδιακή Ανακοπή, το Έμφραγμα του μυοκαρδίου, το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και η Έμφραξη της Αναπνευστικής οδού από ξένο σώμα είναι  απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, με πιθανότητες να οδηγήσουν  το θύμα  στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή. 
Ωστόσο όμως οι παραπάνω καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με απλές τεχνικές πρώτων βοηθειών.

Ποιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της καρδιοαναπνευστικής παύσης η μοναδική τεχνική συντήρησης του ασθενούς είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Η ΚΑΡ.Π.Α. αποτελείται από δύο επιμέρους τεχνικές:
Τις θωρακικές συμπιέσεις και τις διασωστικές αναπνοές. Κατά τη διάρκεια των θωρακικών συμπιέσεων η καρδιά λειτουργεί μηχανικά ενώ μέσω των διασωστικών αναπνοών  τροφοδοτούμε το θύμα με οξυγόνο. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται έως την άφιξη των επαγγελματιών υγείας (166).

Λαμβάνοντας μια εκπαίδευση διάρκειας 6 ωρών εστιασμένη στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής θα μάθετε για όλα τα περιστατικά εκείνα που οδηγούν στην αναπνευστική παύση, καθώς επίσης και πως να διαχειριστείτε την παύση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας  εκτελώντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.). 

Θυμηθείτε! 4’ – 6’ είναι αρκετά, ώστε ένα θύμα χωρίς αναπνοή να υποστεί ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες…


Rescue Training International
Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου